گاهنبار چَهرِهی «مَیدیوشَهیمگاه»، میان تابستان بزرگ هفت ماهه
به مناسبت فرارسیدن گاهنبار چَهرِهی «مَیدیوشَهیمگاه» ۱۲-۸ تیرماه
در روزگار باستان بخشبندی سال، میان ایرانیان بهموجب مهاجرتها، شرایط اقلیمی، آب و هوایی و جوی گوناگون بود.
بهموجب «وَندیداد»، بخشبندی سال، بر پایهی زندگی آریاها در جاهای سردسیر، به دو فصل تابستان «هفت ماهه» و زمستان «پنج ماهه» بوده است.
در کتاب «بُندَهِشن» سال به چهار فصل، بخش میشده، که از خود اوستا نیز، اینگونه برمیآید . چهار فصل، بر پایهی گردش سال و دگرگونی هوا میباشد. ولی بهموجب اوستا، گونهای دیگر از بخشبندی سال بهفصلها، آورده شده که برپایهی زندگی مردمانی است که، بیشتر در مرحلهی دامداری و کشاورزی بودهاند. در این مبنای محاسبه، سال به شش «گاهانبار» بخش میشود که بر بیرون آوردن دامها از آغلها، علوفه دادن آنان، جفتگیری، زایمان، بهآغل بازگرداندن، شخم زمین، بذر پاشی، درو محصولات و انبار کردن آذوقه استوار است. اما بعدها کمکم این شش فصل کهن جوامع «کشاورز- دامدار» بهشکل سنتها و آیینهای اجتماعی-دینی درآمد، و فصلهای چهارگانه جایگزین آن شد.
این جشنها یا فصلهای ششگانه بهموجب اوستا «یائیریَه» نامیده میشود. که صفتی است بهچمِ(:بهمعنی) سالی یا فصلی. اما در پهلوی بهگونهی «گاسانبار» یا «گاهانبار» درآمده است. بخش نخست آن یا همان «گاس» پهلوی یا «گاثو» اوستایی که در فارسی به «گاه» دگرگون شده بهچم هنگام و یا فصل است و بخش دوم از «یائیریه» در اوستا گرفته شده که رویهم بهچم «جشنهای فصلی» میباشد.
چَهرِهی میدیوشهیمگاه: «مَیدیوشَهیمگاه» دومین جشن گاهانبار است، و زمان آن میان تابستان بزرگ هفت ماهه است. هنگام برگزاری این گاهانبار از یازدهم تا پانزدهم تیرماه «خورایزد تا دیبهمهر ایزد» است.
بهموجب توصیفی که در ویسپرد آمده اینگاهانبار با ویژگی «واستَرَیوـ داتَه اینیم» آمده که از آن، هنگامیکه سبزهها و یا علوفه درو میشود، برداشت میشود. این واژه از دو ریشه «واستَر» بهچم گیاه و «دا» بهچمِ چیدن و دروکردن، تشکیل شده است.
از سویی دیگر و با توجه به نوشتههای که در دست است، در شش گاهانبار به ترتیب شش مرحله آفرینش از سوی اهورامزدا انجام گرفته است. در «تورات» نیز اشاره شده که خداوند آفرینش جهان را در شش روز انجام داده و در روز هفتم به استراحت پرداخته است. در «قرآن» و در سوره «اَعراف»، آیهی پنجاهودو آمده «بهدرستی که پروردگار شما آنچنان خدایی است، که آفرید آسمانها و زمین را در ۶ روز …». در اوستا، یشت سیزدهم و نیز ۸۶ بهترتیب فَرَوَشی آسمان، آب، زمین، گیاه، جانوران و انسان ستوده شده است و این اشارهای است به مراحل ششگانه آفرینش، که بهموجب روایتهایی، در شش هنگام یا شش گاهانبار انجام گرفته است. وبه اینصورت در گاهانبار دوم یعنی «میدیوشهیم» «گاه آب» آفریده شده است.
یارینامه:
۱- گاه شماری و جشنهای ایران باستان، هاشم رضی، انتشارات بهجت، بهار ۱۳۷۱
۲- جشن نوزوز «جشن آفرینش آدمیان»، م.اورنگ، ناشر خود نویسنده، ۱۳۵۱

بازدید نوشته: 5,191 بار
واپسین دیدگاه ها