خسرو پور مهربان پور جمشید، رادمرد نیکمنش، بردبار، تلاشگر نیکخواه، دلیر زرتشتی از روستای الهآباد* رستاق یزد بود.
در ۱۷سالگی بهجای پدر سرپرست الهآباد شد و نخستین کار او جلوگیری از تجاوزهای «حاجی بابای الهآبادی» بود که از زمان پدرش ادامه داشت و بخشی از زمینهای کشاورزان را گرفته بود. فرزانه خسرو با کوشش خستگیناپذیر در دادگاههای شرع و عرف، سرانجام «حاجی بابا» را مجبور به بازگشت زمینها میکند.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 6,702 بار
فرزانه زرتشت پور بهرام پور پژدو از دانشمندان و شاعران بهنام زرتشتی، درسدهی هفتم هجری(روزگار فرمانروایی محمد خوارزمشاه) میزیسته است. زادگاهِ وی چنانکه خود در «ارداویراف» گوید در ده بیژنآباد خواف خراسان است. اما بنابر «زراتشتنامه» در ری زندگی میکرده است. پدرش «بهرام پژدوظ نیز شاعر، پزشک، ادیب، منجم، هیربد ، دریدان و پهلویخوان بوده و در کرمان زاده شده است.
فرزانه زرتشت بهرام چندین داستان مذهبی را از پهلوی به فارسی منظوم ترجمه کرده و چون پر از اصطلاحهای مزدیسنا میباشد، در فرهنگهای پارسی ضبط شده است.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 5,707 بار
فرزانه «دینشاه ایرانی سلیستر»، پور «جیجی باهای»، پور «خداداد»، پور «شهریار آقا»، دانشمند و حقوقدان زرتشتی و شخصیت برجستهی استان بمبئی و دانای اوستا، پارسی، انگلیسی، فرانسه، گجراتی و دیگر زبانهای هندی است. بسیاری از پیشرفتهای کنونی زرتشتیان بهویژه، زرتشتیان ایرانی وامدار خودگذشتگی و کارهای اجتماعی و فرهنگی اوست.
فرزانه دینشاه در ۱۳ آبان ماه ۱۲۶۰ خورشیدی( ۴ نوامبر ۱۸۸۱میلادی) در بمبئی زاده شد و در پنج سالگی پدرش درگذشت و در سال ۱۲۸۳ خورشیدی از دانشگاه بمبئی دانشنامهی حقوق خود را دریافت کرد و از وکیلان درجه یک هند و در قانون مالیات بر درآمد سرآمد همه بود.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 4,830 بار
به یاد استاد ابراهیم پورداود وسالگرد درگذشت وی به تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۴۷
استاد پورداود(۲۰ بهمن ۱۲۶۴- ۲۶ آبان ۱۳۴۷) از پژوهشگرانی است که در فرهنگ ایران پایگاهی بس بلند دارد و خدمتی که در زندگانی ۸۳ سالهی خود به تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران کرده است، او را بیگمان در شمار بزرگترین خدمتگزاران فرهنگ و تاریخ ایران قرارداده است.او برای روشن کردن گوشههای تاریک تاریخ تمدن ایران باستان بسیار کوشید و دهها کتاب و صدها نوشته برآورد زندگانی سودمند او بود. پورداود پژوهشگر، زبانشناس و شاعر، یک نویسندهی چیرهدست نیز بود. او نخستین کسی است که اوستا را به فارسی برگرداند و تاریخ تمدن ایران باستان را با کوشش و پژوهشهای شبانهروزی خود روشن کرد.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 4,766 بار
موبد رستم شهزادی پور «موبد دینیار» و «سلطان موبد خداداد» در سوم فروردین ۱۲۹۱خورشیدی در کوی موبدان یزد زاده شد.
در سال ۱۳۰۵، گواهینامه شش ساله دبستان ویژه آموزش موبدزادگان را دریافت کرد، سپس پنج ماه در دبستان جمشیدجم تهران(به فرنشینی سهراب سفرنگ) و ۱۸ ماه در دبیرستان البرز تهران(به فرنشینی موبد رستم ماونداد) مشغول به آموزش شد. و در سال ۱۳۱۴ دورهی هفتساله آموزشگاه عالی ویژه موبدزادگان در هندوستان(آموزشگاه کاماآتورنان) را به پایان رسانید و به درجه موبد دانشمندی رسید.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 6,882 بار
ارباب کیخسرو پور مهربان پور رستم کیخسروی، ساکن محلهی «خلف خانعلی یزد»، زرتشتی دانشدوست و دهشمندی است که در سال ۱۲۰۷ خورشیدی زاده شد.
وی در ۱۲ سالگی پدر خود را از دست داد و در ۱۵ سالگی به همراه دایی خود، «هرمزدیار اردشیر» رهسپار بمبئی شد. چند سالی را به آموختن پرداخت و زبانهای فارسی و گجراتی را فراگرفت و سپس به کار بازرگانی پرداخت. در مدت ۳ سال از بازرگانان نامی ایرانی شد و به دلیل نیککرداری و پشتکار بنگاه بازرگانی گستردهای را در بمبئی بنیاد نهاد. در سال ۱۲۳۷ خورشیدی با دوشیزه گوهر از خاندان کامه و نبیرهزاده کیخسرو ایزدیار ازدواج کرد.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 7,198 بار
«جهانگیر رتن دادابای تاتا» در ۲۹جولای سال ۱۹۰۴ در شهر پاریس زاده شد و تحصیلات خود را در فرانسه، ژاپن و هند به پایان رسانید و در سال ۱۹۲۴ میلادی(در۲۰سالگی) به عنوان یکی از مدیران فولاد و ذوبآهن تاتا در شهر جمشیدپور برگزیده شد.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 7,221 بار
«ابوالحسن بهمنیار» پور مرزبان، از دانشمندان برجسته زرتشتی و بهترین شاگرد فیلسوف و پزشک نامی«شیخ الرییس ابوعلی سینا» است. «ابوالحسن»، کنیت اوست و او را «کیارییس» نیز میخوانند. ابنسینا در کتاب «المباحثات» خویش(که در «دارالکتب المصریه» نگهداری میشود) به پرسشهای شاگردانش پاسخ میدهد. در مباحثه پنجم و ششم این کتاب از بهمنیار به بزرگی و بیهمتایی یاد میکند.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 6,448 بار
فرزانهی دانشمند «دهشتک»، از پزشکان نامور زرتشتی و فرنشین(:رییس) بیمارستان «گندیشاپور» بود. هنگامیکه «هارونالرشید» میخواست ایجاد یک بیمارستان اسلامی را در بغداد را، بردوش پزشک دربار خود «جبرییل بن بختیشوع نصرانی» بگذارد، وی از «دهشتک» برای اداره بیمارستان نامبرده دعوت کرد.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 7,016 بار
دستور داراب پور دستور پهالن پور هیربد فریدون از دستوران دانشمند و سرایندگان زرتشتی «نوساری» هند از بخشهای گجرات است که در سال ۱۰۴۷خورشیدی در نوساری زاده شد.
در پهلوی، پازند، پارسی، هندی، سانسکریت، نجوم، اصطرلاب استاد بود. نسبتش به دستور نریوسنگ نامی میرسد که اوستا را به سانسکریت ترجمه نمود.
دستور داراب پیش پدرش، دستور پهالن، به آموزش مذهبی و پاسخ پرسشهای ویژه و عام به آموختن دانش و ادب پرداخت. دستور پهالن در دانش، سرآمد همگان و از رمزهای دینی مزدیسنا و آیینهای پیچیده آیینی به خوبی آگاه بود. همهی موبدان در پیشگاه او علوم دینی فرامیگرفتند.
ادامه نوشته…
بازدید نوشته: 5,508 بار
واپسین دیدگاه ها